Vad är lagom höjd på ett altanräcke?

Annons

En fråga som många ställer sig när man ska bygga sin altan är hur högt ska ett altanräcke vara?

Självklart finns det många olika bra svar på denna fråga och vi försöker nedan sammanfatta vad vi på byggaaltan.com har kommit fram till.

Bild på altanräcke, från rackesbutiken.se
Bild på altanräcke, från rackesbutiken.se

Vid alla nybyggnationer kan det ofta vara en god ide att läsa in sig på vilka regler och rekommendationer som Boverket ger ut. Om vi tar en titt på vad dom har att säga om höjd på altanräcken som hittar vi nedanstående rekommendationer (citerat från boverket.se)

8:2321 Räcken

Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall. Räckesfyllningar med infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa.

Allmänt råd
Räcken i trapplopp bör vara minst 0,9 meter höga. Om en öppning vid sidan av ett trapplopp är större än 0,4 meter i båda längdriktningarna och våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter.

Utöver de regler och rekommendationer som man hittar hos Boverket så finns det många tips i forum och på hemsidor med byggbeskrivningar för altaner. Nedan är några synpunkter som vi fastnat för:

  • de flesta kommuner har inga egna regler vad gäller tillåtna höjder på altanräcke, utan det är personen som bygger altanen som får tänka till själv och på så vis bestämma altanräckets höjd.
  • Värmdö kommun rekommenderar som exempel en höjd mellan 0,9 till 1,1 meter beroende på altanens fallhöjd.
  • Tänk på att inte uppmuntra besökare till altanen att sitta på räcket, dvs ta till i höjd för att inte riskera att någon sätter sig på altanräcket och på så vis riskerar att ta sönder det.
  • Se till att montera en överliggare som är bred nog för att få plats med en grogg, vin- eller ölglas. Även andra saker kan vara praktiskt att få plats med på altanens överliggare.
Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + sex =

Fakta, information och guider för dig som ska bygga altan